Barbecueën? Doe het gezond en verantwoord

10 July 2025, 11:19 uur
mainImage
Pixabay

Het belooft zonnig en warm te worden de komende tijd. Daar hoort vaak gezellig barbecueën bij. Bij het barbecueën op houtskool en briketten is vaak sprake van onvolledige verbranding. Dit veroorzaakt rook met roet en fijnstof die de luchtkwaliteit aantasten. Ook druipt regelmatig vet op de kolen. Door de vlammen die hierbij ontstaan, kan het vlees (gedeeltelijk) aanbranden. Zwart verbrand vlees en de rook die daarbij vrijkomt is niet goed voor de gezondheid. Blijf dus altijd zoveel mogelijk uit de rook. Rookvrij barbecueën is natuurlijk nóg beter. Overweeg bijvoorbeeld om een gasbarbecue of elektrische barbecue te gebruiken. Dat barbecuet net zo lekker, maar met véél minder rook en een kleinere kans op aanbranden.
 
Kiest u toch liever voor een traditionele barbecue? Dan hebben we deze tips voor u:

- Gebruik kokosbriketten of gezuiverde houtskool
Zowel kokosbriketten als gezuiverde houtskool zorgen voor aanzienlijk minder rook dan de traditionele briketten en houtskool. Kokosbriketten besparen ook nog eens grondstoffen omdat ze gemaakt zijn van natuurlijk afval (kokosnootschalen).  Bovendien heeft u er minder van nodig omdat ze langer branden dan houtskool.

- Gebruik bruine ecoaanmaakblokjes
Bruine aanmaakblokjes zijn geurloos en niet giftig. Leg ze altijd bovenop de kokosbriketten of gezuiverde  houtskool voor een optimaal resultaat zónder onnodige rookvorming.

- Steek de barbecue minstens één uur van tevoren aan
Een barbecue heeft tijd nodig om op temperatuur te komen. Steek hem minstens één uur van tevoren aan. Pas als de vlammen zijn gedoofd en alle briketten of houtskool grijs van kleur zijn, kan het vlees op het rooster.

- Vang vet en marinade op
Voorkom dat er vet of marinade op de hete kolen druipt. Dit zorgt alleen maar voor extra rookontwikkeling en schadelijke verbranding op het vlees en in de lucht. Maak daarom gebruik van een  geperforeerde aluminium barbecueschaal op het grillrooster. Of van een aluminium opvangbakje eronder.

- Laat uw barbecue rustig uit doven
Klaar met barbecueën? Laat de barbecue dan staan. Verwijder het grillrooster, sluit de ventilatiegaten en plaats, indien beschikbaar, de deksel op uw barbecue. Het vuur zal vanzelf doven.

- Houd rekening met de windrichting
Zorg dat u niet in de rook gaat zitten. Voorkom ook dat uw buren hinder ondervinden. Plaats de barbecue zo dat geuren en rookoverlast tot een minimum beperkt blijven.


Door: Afdeling communicatie gemeente Barendrecht